To takie butikowe gotowanie dla najbliższych, więc zawsze dzwońcie wcześniej i rezerwujcie, pytajcie, gadajcie.

BOSO (buła, oliwa, ser, oliwki)

ZUPA (Sycylia: pomidory, olwiki, ziemniaki, oliwa, papryczka)

Kleftiko jagnięce                                                                                                         

Królik Dziki, jak z Krety (stifado)                                                                

Ośmiornica ksidato (sałatka z pieczonej nogi)                         

Keftedes (małe mielone greckie)

Biftekia (woł/wieprz, nadziewane jogurtem i miętą)

Kiełbaski jagnięce pieczone, ziemniaki                                                         

Souvlaki (szaszłyczki z kurczaka)                                                  

Boureki (zdrowa musaka)                                            

Spinakopitki (pierożki z serem, szpinakiem)

Fenkuł pieczony Sycylia                                                                      

Sałata wiejska z Krety na dakos

Ziemniaki po grecku (pieczone z oliwkami i z cytryną)

Ser Feta z pieca

Ser Haloumi z grilla

Taramosalata (pasta z ikry dorsza)

Melitsanosalata (pasta z pieczonego bakłażana i tahini)

Fava (pasta z żółtego grochu)

Tzatziki (się wie)

Talerz mix (tzatziki, melitsana, tarama, inne)

Dolmadakia (gołąbki w liściach winorośli)

Papryka pieczona, marynowana, z fetą

Buraki pieczone, marynowane, z fetą

Oliwki mix

Talerz serów (Kreta, Grecja i Sycylia)

Talerz wędlin (Sycylia)

Talerz morski (sardele, gavros, małże..)

Jogurt grecki z miodem lub pysznymi gliko

Baklawa / Bougatsa/ Portokalopita

Pijemy

IMAG0424Bez wstydu, medalowa Rodzina. Dafniosy z liatiko i vidiano świetne, Enotria fantastyczna każda, Femina to malvasia wytrawna ale lepiej i inaczej – jak w XIV-XVI wieku pod Wenecjanami robiono…, a Alargo to Syrah – turbo od słońca…. Hmmm, Helios, to liga sama w sobie, ale to drogi butik raczej. Choć pyszny.

600 butelek w sklepie/winebarze, a 1200 w sumie w Polsce. Pierwszy raz taki atak z Krety! 8 (OŚMIU) wspaniałych, wybranych i dobranych, sprawdzonych tu na miejscu, skonfrontowanych z innymi dobrymi, i .. wygranych. Znaczy wygrali. I białe, i czerwone, no i różowe się broni super, a Helios, to prawdziwy butik (o cenie przemilczę…). Szczepy ichnie jak liatiko, kotsifali, mandilari, vidiana, malvasia kreteńska, a i z domieszką syracha niektóre. I czysty syrach! Re-we-la-cja.

A SYCYLIA:

Ca(de)io Bianco

Terre Siciliane I.G.P. bianco 75cl (TZ.02
Sycylijskie białe wino o jasnosłomkowej barwie. Przyjemne aromaty brzoskwiń z niuansami minerałów. W smaku świeże i trwałe. Polecane do rybnych hors d’hoeuvre, makaronów z sardynką lub sosem pomidorowym, grillowanego ptactwa i kurczaka.
Kompozycja: Inzolia, Catarratto

Negro Amaro Megale
Salento I.G.P. rosso 75cl (TZ.03)
Wino z regionu Puglia. Dojrzewa w tradycyjnej 5hl beczce przez 6 miesięcy. Bogata czerwona szata. Nos przyjemny z winnym bukietem. W smaku pełne, z przyjemnymi nutami przypraw. Polecane do czerwonego mięsa.
Szczep: 100% Negro Amaro del Salento.

Montani Rosso
Nero d’Avola Sicily I.G.P. rosso 75cl (TZ.06)
Pełna i wyraźna rubinowa barwa. Nos elegancki z nutami dojrzałej wiśni i dzikiej róży. Pełne ciała wino polecane do makaronów z sosem mięsnym, duszonej wołowiny i pieczonego czerwonego mięsa.
Szczep: 100% Nero d’Avola

La Casada Trebbiano
Rubicone I.G.T. bianco 1,5 L (AR.01)
Słomkowożółta barwa z zielonkawymi refleksami. Wino o świeżym, owocowym bukiecie. Doskonałe do przekąsek, sałatek i ryby.
Szczep: Trebbiano

La Casada Merlot
Vino d’Italia rosso 1,5 L (AR.02)
Eleganckie, dobrze zbudowane wino o rubinowej barwie.  Bukiet wyraźny z nutami porzeczki i fiołków. Polecane do gotowanego lub pieczonego mięsa.
Szczep: Merlot.

Feudo Arancio Nero d’Avola–Cabernet Sauvignon
Terre Siciliane I.G.T. rosso 75cl (MZ.25)
Wino, które łączy elegancję i owocowość rdzennej sycylijskiej odmiany Nero d’Avola z siłą i bogactwem międzynarodowej odmiany Cabernet Sauvignon.
Nero d’Avola pochodzi z winnic w prowincji Ragusa, gdzie dominuje piaszczysta, lekka ziemia natomiast Cabernet Sauvignon z Agrigento z bardziej żyzną, gliniastą glebą.

Feudo Arancio Nero d’Avola,
Sicilia I.G.T. rosso 75cl (MZ.04)
Wino z Sycylii z regionu Sambuca położonego w pobliżu jeziora Arancio. W smaku żywe z nutami czarnej porzeczki i lukrecji, z odrobiną słodyczy, o bardzo przyjemnym zakończeniu.  Polecane do makaronów, risotto, serów.
Szczep: Nero d’Avola

Villa Albius Grillo
Terre Siciliane I.G.T. bianco 75cl (MZ.23)
Intensywna słomkowo-złota barwa. Bogaty bukiet owoców tropikalnych, pokrzywy i białych kwiatów. W smaku wyważone, aromatyczne, świeże o przyjemnej kwasowości. Znakomicie pasuje do owoców morza, dań na bazie makaronów z warzywami, białych mięs i pieczonej ryby. Najlepiej podawać w temperaturze 10 C.
Szczep: Grillo

Villa Albius Nero d’Avola,
Terre Siciliane I.G.T. rosso 75cl (MZ.07)
Aromaty czarnej porzeczki, wiśni, dżemów owocowych. Wino znakomicie pasujące do większości przekąsek oraz potraw z czerwonych mięs i łagodnych serów.
Szczep: Nero d’Avola.

GRECJA
Cavino S.A.,  Agio, Peloponez istnieje od 1958. Głównymi właścicielami winnicy są Jannis i Theodoros Anastassiou, którzy w 1999 roku utworzyli winnicę Domain Mega Spileo na terenie należącym do monasteru Mega Spileo położonym na wysokości 800 m n.p.m. Idealnym dla uprawy wysokiej jakości winorośli, co zaowocowało wprowadzeniem na rynek znakomitych win.
Roczna produkcja Cavino – 8,5 mln butelek wina. Cavino zdobyło wyróżnienie “The Best Greek Winery of  2009”  International Wine&Spirits Magazine UK I jest obecnie liderem eksportu wina greckiego.

DEUS IMIGLIKOS PATRAS
Szczep: Roditis
Apelacja: PDO Patras
Charakterystyka: półsłodkie, delikatny bukiet owoców cytrusowych i owoców z białym miąższem, na podniebieniu słodki smak zrównoważony rześką kwasowością z owocowym finiszem.

DEUS MAVRODAPHNE PATRAS
Szczep: Mavrodaphne/Black Corinth
Apelacja: PDO Patras
Charakterystyka: żywa czerwona barwa, aromaty suszonych owoców, uwodzicielska słodycz z nutą tanin.

DEUS MUSCAT SAMOS
Szczep: Muscat
Apelacja : PDO Samos
Charakterystyka: złocista barwa, intensywny i uwodzicielski bukiet z nutą suszonych owoców (morela i brzoskwinia), na podniebieniu ujmujące i słodkie.

Ionos białe
Szczep: Roditis/Sideritis/Muscat Rio
Apelacja: Wine of Greece
Charakterystyka: łagodnie wytrawne, elegancki owocowy bukiet, na podniebieniu zrównoważone z doskonale dobraną kwasowością i rześkim owocowym finiszem,
do: słodko-kwaśnych sałatek i owoców morza.

Ionos czerwone
Szczep: Agiorgitiko 50%, Mavro Kalavritino 30%, Syrah 20%
Apelacja: Wine of Greece
Charakterystyka: żywa czerwona barwa, aromaty czerwonych owoców i dżemu, zrównoważony smak z aksamitnymi taninami i przyjemnym owocowym finiszem.

Retsina MALAMATINA
Pojemność: 0,5L i 2L
Szczep: Savatiano
Wino o charakterystycznym żywicznym smaku i aromacie, delikatne, najpopularniejsza „retsina” w Grecji,
Wino znane milionom Polaków odwiedzającym co roku Grecję!

TSILILIS
Mostra white
Jasna, limonkowa barwa.
W bukiecie aromaty cytryny, limonki, brzoskwini i kwiatów.
Na podniebieniu trwałe i dobrze zrównoważone.
Wino rześkie, świeże z akcentem owoców cytryny i brzoskwini.
Wyprodukowane ze szczepów  Chardonnay, Hamburg Muscat i Roditis.
Doskonałe do ryb i owoców morza, delikatnych białych mięs, wieprzowiny w warzywach i łagodnego żółtego sera.

Mostra red
Czerwona Mostra
Żywa,  purpurowa barwa.
Aromaty czereśni i wiśni, z wyczuwalną nutą wanilii i kawy.
Smak pełny, delikatny, z wyraźnym owocowym akcentem.
Wyprodukowane ze szczepów Agiorgitiko, Syrah i Merlot.
Doskonale do pikantnego czerwonego i  grillowanego mięsa, a także kiełbasek i sera.

Mostra rose
Żywa, różowo-malinowa barwa
W bukiecie słodkie aromaty truskawek i malin z nutą karmelu i płatków róży.
Doskonałe  rosé o gładkim smaku i znakomitej równowadze pomiędzy nutami owocowymi i kwasowością. Harmonijne, przyjemne i orzeźwiające.
Wyprodukowane ze szczepów Hamburg Muscat, Syrah i Merlot.
Doskonale komponuje się z włoską pastą i potrawami z dodatkiem sosu pomidorowego.
Świetnie łączy się także z deserami czekoladowymi lub owocowych, oraz ze świeżymi owocami.

IMIGLIKOS NEMEA Agiorgitiko
Szczep: Agiorgitiko
Charakterystyka: głęboka czerwona barwa z purpurowymi refleksami, słodkie aromaty czerwonych owoców i toffi, subtelne z aksamitnymi taninami.

Nemea Agiorgitiko 2013
Apelacja: PDO Nemea
Szczepy: Agiorgitiko.
Charakterystyka: Wytrawne, z aromatem czerwonych owoców, lawendy i toffi, subtelne z aksamitnymi taninami.