Oliwa3W SIGA-SIGA zawsze pachnie świeżą oliwą, aromatycznymi przyprawami, miodami tymiankowymi i doskonałymi ziołowymi herbatami. To wszystko za sprawą najnowszych dostaw. Mamy już w sprzedaży oliwy pochodzące z najświeższych, zbiorów i są to: Kropla Krety w puszkach 5l, Kropla Krety Mediterranean 0.35%, oraz wiele innych specjalnie dobranych oliw z Krety. Są także wybitne oliwy z Włoch. Każdy region reprezentuje co najlepsze. Sycylia też! Degustacja na miejscu. Dla ostrożnych smakoszy – lejemy do buteleczek 200 ml.

 

Oliwa Sitia 0.3 Dostępna. Zapraszamy!

Bogata w antyutleniacze oraz witaminy, z kwasowością poniżej 0,3% o lekko owocowym aromacie stanowi idealne dopełnienie śródziemnomorskiej diety. Oliwa z położonego na zachodzie Krety rejonu Sitia jest wyjątkowa z wielu powodów. Na jej smak wpływa doskonały klimat i idealna gleba, które w połączeniu ze słońcem pozwalają dojrzewać oliwkom z najlepszej odmiany Koroneiki.

Opakowanie: 5 litrowa puszka. Zapraszamy na degustacje i zakupy.

OliwkiOliwki Kalamata (oliwki drylowane, bez pestki, wielkość Jumbo, czyli 181-200 szt. oliwek w 1 kg) – to najszlachetniejsze z greckich oliwek. Swoją nazwę zawdzięczają rejonowi, z którego pochodzą – okręgu Kalamata na Peloponezie. Dorodne, z grubym miąższem, będą ozdobą każdej wykwintnej kolacji. Zachowują swoje wszystkie walory smakowe dzięki naturalnej solance z dodatkiem oliwy Extra Virgin, soli morskiej i octu winnego. Oczywiście, dzielimy także na wagę – do pojemnika, na małe przyjęcie. Są także wspaniałe nadziewanki – z pomarańczą i cytryną. Są suszone, pomarszczone I rodzynkowe. Dla każdego coś…

Miody z KretyMiody – tymiankowe, czyste i mieszane z innymi ziołami.

Pasieki na Krecie są mobilne, czyli pszczelarze przenoszą ule na kolejne wzgórza porośnięte ziołami. W przypadku miodu z Elafonissi ule były usytuowane w rejonie od Chrissoskalitissa do Elafonissi, gdzie pobliskie wzniesienia porastają kępy tymianku. Ten rejon Krety jest bardzo mało zurbanizowany, nie ma tu żadnego przemysłu, dzięki czemu pszczoły bez przeszkód mogą oddawać się produkcji miodu. Miód tymiankowy z Elafonissi to jeden z najbardziej tradycyjnych produktów z Krety, który łączy współczesną dietę śródziemnomorską z czasami starożytnymi. Ukształtowanie geograficzne Krety, czyli olbrzymie różnice w wysokościach w połączeniu z dziko porastającymi ziołami (jest ich ponad 2000 rodzajów) jak również długie lato z temperaturami sięgającymi 40C, pozwalają na uzyskanie miodów wysokogatunkowych z przeważającą nutą tymianku, pomarańczy czy sosny.

Miody zestaw 4 pory rokuZestaw miodów „Cztery pory roku”  zawiera 4 opakowania różnych miodów w dekoracyjnym kartoniku:

  • 1x miód organiczny, 30g (reprezentuje wiosnę),
  • 1x sosnowo-tymiankowy, 30g (reprezentuje lato),
  • 1x dzikie zioła z białym tymiankiem, 30g (reprezentuje jesień),
  • 1x miód wrzosowy, 30g (reprezentuje zimę).

 

 

Miody firmy Meligyris to produkty najwyższej jakości o wyrobionej marce na rynkach europejskich i światowych. A wszystko zaczyna się w małej wiosce na południe od Heraklionu malowniczo położonej u podnóży gór Dikti na wschodzie Krety i sięga roku 1920, gdy rozpoczęła się produkcja miodu w rodzinie p.Stefanakisa.

 

Owoce i przyprawyGrecja znana jest z wielu aromatycznych przypraw. Najczęściej używane jest oregano, które wieńczy każdą grecką potrawę, a samo zioło dziko porasta duże obszary Grecji południowej. Kolejnym często stosowanym w kuchni jest tymianek oraz kumin, który przywędrował do kuchni greckiej za czasów panowania Ottomanów. Wraz z nimi pojawił się również cynamon, który Grecy używają głównie do doprawiania mięs i dań jednogarnkowych oraz w deserach. W tym dziale znajdą Państwo zarówno przyprawy jednoskładnikowe (oregano, tymianek, bazylię, rozmaryn, miętę) jak i gotowowe mieszanki przypraw m.in. do: ziemniaków, ryb, jagnięciny, sałatki greckie, sera feta, tzatzyków, moussaki, souvlaków i wiele innych…

zestaw 6 x sólZestaw 6 soli morskich i himalajskich w dekoracyjnym kartoniku:

  • sól morska gruboziarnista
  • sól morska gruboziarnista z pieprzem ziarnistym
  • sól morska z ziołami (oregano, tymianek)
  • pikantna sól morska z przyprawami (oregano, chili)
  • różowa sól himalajska średnioziarnista
  • różowa sól himalajska drobna

czystek-kretenskiCzystek kreteński (Cistus Creticus) – nisko rosnący krzew o fioletowych kwiatach, który porasta Kretę do wysokości 130 m n.p.m. Nieprzetworzony, zebrany w swoim naturalnym środowisku, wolnym od przemysłu, zanieczyszczeń i sztucznych nawozów. Miejsce pochodzenia: okolice Chanii, Kreta. Herbata z czystka jest doskonałym środkiem stosowanym na przeziębienie, grypę, infekcje górnych dróg oddechowych oraz choroby układu trawiennego. Sposób przyrządzenia: gałązki w ilości 1 łyżki zalać 2 szklankami wrzątku. Parzyć pod przykryciem ok. 10 minut.

 

 

 

 

 

Octy i kremy balsamiczneKrem balsamiczny (ciemny) – gęsty o słodko-kwaśnym smaku, będzie idealnym wykończeniem wielu dań. Idealny do przyprawiania sałatek, dań mięsnych oraz do dekoracji gotowych potraw. Świetnie pasuje do grillowanych mięs, drobiu, serów…

Krem balsamiczny figowy (ciemny) – gęsty o słodko-kwaśnym smaku, będzie idealnym wykończeniem wielu dań. Dzięki dodaniu ekstraktu figowego zyskuje łagodny owocowy smak.

 

Pieczona paprykaPieczona czerwona papryka

Gotowa do użycia prosto ze słoika. Można ją również nadziewać (np. puree z czosnku, serem feta, mozzarelą) i lekko podpiec w piekarniku do roztopienia nadzienia. Zmiksowana stanowi świetny dodatek wszystkiego.

 

 

Pasata pomidorowaPasata pomidorowa

Sycylijski sekret pysznych sosów. 300 g smaku letnich pomidorów. Mniam!

 

 

 

Krem z pistacjiKrem z pistacji

Uzależniająco pyszny, intensywny w smaku. Powściągliwi dodają odrobinę do jogurtu lub smarują nim tosty, łasuchy wyjadają łyżeczką prosto ze słoika.

Krem z migdałów – kto spróbował, ten wie. Sycylijczycy są mistrzami smaku.

 

Tahini z MacedoniiTahini z Macedonii

Oryginalna pasta sezamowa uzyskiwana z łuskanych ziaren sezamu. Naturalne, bez konserwantów i soli.

  • Naturalne – 100% sezamu
  • Pomarańczowe – sezam, brązowy cukier, pomarańcze
  • Kakaowe – sezam, brązowy cukier, odtłuszczone kakao

 

Naturalnego używamy w kuchni do przyprawiania… pst! To tajemnica! Pomarańczowe i kakaowe smakuje pysznie na kanapkach, z jogurtem…

Dżem z pomidorów, dżem z oliwekDżem z pomidorów

Dżem z oliwek z miodem

Dwa zaskakujące smaki. Nie próbowaliście? No to zapraszamy!

 

 

Konfitury z chiliKonfitury

  • Czerwona z chili – łagodna. W winebarze używamy podajemy ją do serów, m.in. grillowanego haloumi
  • Zielona z chili  – ostra. Też pyszna do serów, wersja dla odważnych:)
  • Cytrynowa – słodka, kwaskowa, z sycylijskich cytryn bio.

 

Konfitury z pomarańczyKonfitury i marmolady z pomarańczy. Tu Kreta spotyka się z Sycylią.Rewelacyjne czerwone pomarańcze Tarocco, gorzkie amaro w połączeniu z cukrem białym lub trzcinowym i sokiem z cytryny dają niesamowite kombinacje słodyczy, cierpkości, i kwasowości. Idealne na śniadanie, do ciast lub serów. Z Krety i Sycylii na nasze półki trafia:

  • Marmolada z czerwonych pomarańczy sycylijskich. Skład: pomarańcze, cukier. Bez konserwantów. Opakowanie 240 g lub 360 g
  • Dżem z czerwonych pomarańczy Tarocco z Sycylii. Skład: pomarańcze Tarocco, cukier trzcinowy, sok cytrynowy, pektyna. Opakowanie 350 g
  • Marmolada z sycylijskich gorzkich pomarańczy amare. Skład: pomarańcze amare, cukier trzcinowy, sok z cytryny, pektyna. Opakowanie 350 g
  • Dżem z greckich pomarańczy. Skład: pomarańcze, cukier, syrop glukozowy, pektyna. Opakowanie 350 g

IMAG0502Karmelizowane orzechy nerkowca. Fantastyczna naturalna przekąska. Na naszych półkach goszczą orzechy:

  • z wanilią
  • z sezamem
  • w pudrze malinowym

 

 

 

 

Siga-Siga-wino600 butelek w sklepie/winebarze, a 1200 w sumie w Polsce. Pierwszy raz taki atak z Krety:-) 8 (OŚMIU) wspaniałych, wybranych i dobranych, sprawdzonych tu na miejscu, skonfrontowanych z innymi dobrymi, i .. wygranych. Znaczy wygrali. I białe, i czerwone, no i różowe się broni super, a Helios, to prawdziwy butik (o cenie przemilczę…). Szczepy ichnie jak liatiko, kotsifali, mandilari, vidiana, malvasia kreteńska, a i z domieszką syracha niektóre. Re-we-la-cja! Nie są to domowe wina z Krety, które gryzą w nos i nazywamy je „zemstą Manolisa”, oj nie. To medaliści z największych imprez i targów winnych, bez cienia wstydu. A w cenach – hmm, przyjaznych. Jestem AMBASADOREM, a co. I zapraszam do Ambasady Smaków.
No i jedzenie i nowe oliwy, oliwki, i marmolady z chili i – setki.

WŁOCHY

Tinazzi, firma została założona w latach 60-tych w Cavaion przez Eugenio Tinazzi.
Obecnie w jej skład wchodzi pięć winnic: Casa Vinicola Tinazzi, Tenuta Valleselle, Ca’Isidora w Veneto, Feudo di Santa Croce w regionie Puglia oraz Vignali Roccamora na Sycylii. Każda z nich pozostaje w rękach rodziny Tinazzi, gdzie głęboko jest zakorzeniona pasja do wina i winorośli.

cadeio-biancoCa(de)io Bianco
Terre Siciliane I.G.P. bianco 75cl (TZ.02
Sycylijskie białe wino o jasnosłomkowej barwie. Przyjemne aromaty brzoskwiń z niuansami minerałów. W smaku świeże i trwałe. Polecane do rybnych hors d’hoeuvre, makaronów z sardynką lub sosem pomidorowym, grillowanego ptactwa i kurczaka.
Kompozycja: Inzolia, Catarratto

 

 

 

vino-megale-negro-amaro-salento-igt-075-14-volNegro Amaro Megale
Salento I.G.P. rosso 75cl (TZ.03)
Wino z regionu Puglia. Dojrzewa w tradycyjnej 5hl beczce przez 6 miesięcy. Bogata czerwona szata. Nos przyjemny z winnym bukietem. W smaku pełne, z przyjemnymi nutami przypraw. Polecane do czerwonego mięsa.
Szczep: 100% Negro Amaro del Salento.

 

 

montani-rossoMontani Rosso
Nero d’Avola Sicily I.G.P. rosso 75cl (TZ.06)
Pełna i wyraźna rubinowa barwa. Nos elegancki z nutami dojrzałej wiśni i dzikiej róży. Pełne ciała wino polecane do makaronów z sosem mięsnym, duszonej wołowiny i pieczonego czerwonego mięsa.
Szczep: 100% Nero d’Avola

 

 

la_casada_trebbiano_rLa Casada Trebbiano
Rubicone I.G.T. bianco 1,5 L (AR.01)
Słomkowożółta barwa z zielonkawymi refleksami. Wino o świeżym, owocowym bukiecie. Doskonałe do przekąsek, sałatek i ryby.
Szczep: Trebbiano

 

 

 

la_casada_merlot_vdiLa Casada Merlot
Vino d’Italia rosso 1,5 L (AR.02)
Eleganckie, dobrze zbudowane wino o rubinowej barwie.  Bukiet wyraźny z nutami porzeczki i fiołków. Polecane do gotowanego lub pieczonego mięsa.
Szczep: Merlot.

 

 

 

villa_albius_grillo_tsVilla Albius Grillo
Terre Siciliane I.G.T. bianco 75cl (MZ.23)
Intensywna słomkowo-złota barwa. Bogaty bukiet owoców tropikalnych, pokrzywy i białych kwiatów. W smaku wyważone, aromatyczne, świeże o przyjemnej kwasowości. Znakomicie pasuje do owoców morza, dań na bazie makaronów z warzywami, białych mięs i pieczonej ryby. Najlepiej podawać w temperaturze 10 C.
Szczep: Grillo

 

 

 

villa-albius-nero-davola-terre-siciliane-igtVilla Albius Nero d’Avola,
Terre Siciliane I.G.T. rosso 75cl (MZ.07)
Aromaty czarnej porzeczki, wiśni, dżemów owocowych. Wino znakomicie pasujące do większości przekąsek oraz potraw z czerwonych mięs i łagodnych serów.
Szczep: Nero d’Avola.

 

 

 

feudo-arancio-nero-davola-cabernet-sauvignonFeudo Arancio Nero d’Avola–Cabernet Sauvignon
Terre Siciliane I.G.T. rosso 75cl (MZ.25)
Wino, które łączy elegancję i owocowość rdzennej sycylijskiej odmiany Nero d’Avola z siłą i bogactwem międzynarodowej odmiany Cabernet Sauvignon.
Nero d’Avola pochodzi z winnic w prowincji Ragusa, gdzie dominuje piaszczysta, lekka ziemia natomiast Cabernet Sauvignon z Agrigento z bardziej żyzną, gliniastą glebą.

 

 

 

feudo_arancio_nero_dasFeudo Arancio Nero d’Avola,
Sicilia I.G.T. rosso 75cl (MZ.04)
Wino z Sycylii z regionu Sambuca położonego w pobliżu jeziora Arancio. W smaku żywe z nutami czarnej porzeczki i lukrecji, z odrobiną słodyczy, o bardzo przyjemnym zakończeniu.  Polecane do makaronów, risotto, serów.
Szczep: Nero d’Avola

 

 

 

 

Uno-piu-uno-PugliaUno Piu Uno Puglia IGT
Region: Puglia
Doskonałe połączenie dwóch szczepów – Primitivo i Nero di Troia. Wino bogate w aromaty i smaki owoców leśnych, harmonijne, z wyraźnie wyczuwalną pieprzno-ziołową nutą. Dobrze komponuje się z ciemnymi mięsami, twardymi serami, takimi jak sycylijskie Pecurino i kreteńskie Graviera czy Kefalotiri oraz do grillowanych warzyw.
Szczep: Primitivo, Nero di Troia

 

GRECJA
Cavino S.A.,  Agio, Peloponez istnieje od 1958. Głównymi właścicielami winnicy są Jannis i Theodoros Anastassiou, którzy w 1999 roku utworzyli winnicę Domain Mega Spileo na terenie należącym do monasteru Mega Spileo położonym na wysokości 800 m n.p.m. Idealnym dla uprawy wysokiej jakości winorośli, co zaowocowało wprowadzeniem na rynek znakomitych win.
Roczna produkcja Cavino – 8,5 mln butelek wina. Cavino zdobyło wyróżnienie “The Best Greek Winery of  2009”  International Wine&Spirits Magazine UK I jest obecnie liderem eksportu wina greckiego.

10-imiglikos-patrasDeus Imiglikos Patras
Szczep: Roditis
Apelacja: PDO Patras
Charakterystyka: półsłodkie, delikatny bukiet owoców cytrusowych i owoców z białym miąższem, na podniebieniu słodki smak zrównoważony rześką kwasowością z owocowym finiszem.

 

 

 

 

deus-mavrodafine-cavino Deus Mavrodaphne Patras
Szczep: Mavrodaphne/Black Corinth
Apelacja: PDO Patras
Charakterystyka: żywa czerwona barwa, aromaty suszonych owoców, uwodzicielska słodycz z nutą tanin.

 

 

 

 

 

deus-muscat-samosDeus Muscat Samos
Szczep: Muscat
Apelacja : PDO Samos
Charakterystyka: złocista barwa, intensywny i uwodzicielski bukiet z nutą suszonych owoców (morela i brzoskwinia), na podniebieniu ujmujące i słodkie.

 

 

 

03-ionos-white-555x741Ionos białe
Szczep: Roditis/Sideritis/Muscat Rio
Apelacja: Wine of Greece
Charakterystyka: łagodnie wytrawne, elegancki owocowy bukiet, na podniebieniu zrównoważone z doskonale dobraną kwasowością i rześkim owocowym finiszem,
do: słodko-kwaśnych sałatek i owoców morza.

 

 

 

 

04-ionos-red-555x741Ionos czerwone
Szczep: Agiorgitiko 50%, Mavro Kalavritino 30%, Syrah 20%
Apelacja: Wine of Greece
Charakterystyka: żywa czerwona barwa, aromaty czerwonych owoców i dżemu, zrównoważony smak z aksamitnymi taninami i przyjemnym owocowym finiszem.

 

 

 

 

Winnica Doulufakis

Przez półtora roku szukałem wyjątkowych winiarzy i w końcu znalazłem: rodzina Doulufakis robi wina od 1930 roku – zaczął dziadek Dimitris Doulufakis, dziś tradycję kontynuuje jego syn Nikos. Już w 1952 roku wina z ich winnicy zdobywały nagrody, m.in na Międzynarodowych Targach w Salonikach i zdobywają je także dziś.

Doulufakis-FeminaFemina – białe wytrawne

Szczep: Malvasia di Candia Aromatica
Apelacja: Dafnes, Kreta, winnica położona na wysokości 350 m n.p.m
Charakterystyka:Wspałaniałe wino, produkowane na Krecie już od czasów obecności Wenecjan na wyspie (XIV – XVI wiek). Uwodzi świeżością smaku i obfitością aromatów. Delikatny jasnozłoty kolor przełamują przebłyski zieleni. Bogaty, złożony „nos” i świeża kwaskowość nadaje winu tzw. długi finisz, czyli smak, który długo pozostaje w ustach.

 

 

 

alargo-syrah-redAlargo – czerwone wytrawne

Szczep: Syrah z Krety
Apelacja: Dafnes, Kreta, winnica położona na wysokości 350 m n.p.m
Charakterystyka: Wino o bardzo ciemnym czerwonym kolorze. Dojrzewa w beczkach z francuskiego dębu, których używa się jedno-, dwu- lub trzykrotnie do przechowywania wina. Jego złożony bukiet zawiera aromaty śliwki, wiśni, wanilii, suszonej szynki i ciemnej czekolady. Zyskuje przy dłuższym przechowywaniu, z czasem wzbogaca się o soczyste taniny i długo pozostający w ustach korzenny posmak.

 

 

enotria-whiteEnotria – białe wytrawne

Szczep: Kreteńska Vilana (70%), Sauvignon Blanc (20%) i Muscat White z regionu Spina (10%), kreteńska wersja aromatycznego białego Muscatu.
Apelacja: Dafnes, Kreta, winnica położona na wysokości 350 m n.p.m
Charakterystyka: Wino o jasnym, słomkowym kolorze, bogatym aromacie i świeżym smaku z owocowymi nutami. Świetnie  zachowuje swoją świeżość dzięki dobrze wyważonej kwasowości, pozostawiając orzeźwiający posmak.

 

 

 

enotria-redEnotria – czerwone wytrawne

Szczep: Udane połączenie dwóch szczepów kreteńskich Liatiko (30%) i Kotsifali (30%) z lubianym Syrah (40%).
Apelacja: Dafnes, Kreta, winnica położona na wysokości 350 m n.p.m
Charakterystyka: Proste, przyjemne w spożyciu wino, które jest wyrazem codziennego życia na Krecie Ma przyjemny jasnorubinowy kolor. Różnorodność aromatów zawiera nuty owocowe i elegancką szczyptę pieprzu. W smaku świeże i owocowe, o dość wysokiej kwasowości i średniej ilości tanin. Ciekawe, dobrze zbilansowane, zostawiające w ustach przyjemny posmak.

 

DafniosWhite-250x250Dafnios – białe wytrawne

Szczep: Vidiano (100%), bardzo stary szczep kreteński, który przez wiele lat był niedoceniany, ale dzięki pracy niektórych producentów win na Krecie wrócił do łask i znalazł się ostatnio wśród szczepów o wysokiej jakości, cenionych i nagradzanych
Apelacja: Dafnes, Kreta, winnica położona na wysokości 350 m n.p.m
Charakterystyka: Wino o jasnozłotym kolorze. Charakteryzuje się średnią intensywnością aromatów, wśród których można znaleźć nuty owocowe, cytrusowe, połączone z odrobiną rumianku, jaśminu i korzeni. W smaku charakterystyczne są morele i kwiaty. Przyjemne, o zbalansowanej kwasowości i delikatnym finiszu.

 

dafnios-red-800Dafnios – czerwone wytrawne

Szczep: Liatiko (100%), szczep charakterystyczny dla Krety.
Apelacja: Dafnes, Kreta, winnica położona na wysokości 350 m n.p.m
Charakterystyka: Dla tych, którzy nie znają win produkowanych z tego szczepu, Dafnios będzie fantastycznym odkryciem rzadkiego i jednocześnie tradycyjnego typu wina, które oferuje wiele radości. Pyszne i niezwykłe wino, które wzbudza zainteresowanie obeznanych miłośników wina o wyrafinowanym smaku.Dojrzewa minimum dziewięć miesięcy w dębowym beczkach. Ma rubinowy kolor z brązowymi przebłyskami i bogaty bukiet złożonych aromatów, zawierający nuty ziemi, surowej skóry oraz czerwonych i czarnych owoców. Jego charakterystyczny smak, wyważona kwasowość i subtelne taniny i delikatny ziołowy finisz sprawiają dużo przyjemności. Dojrzewając, nabiera posmaku przypraw, rodzynek i skóry.

 

 

 

 

Retsina Malamatina 0,5 lRetsina MALAMATINA
Pojemność: 0,5L i 2L
Szczep: Savatiano
Wino o charakterystycznym żywicznym smaku i aromacie, delikatne, najpopularniejsza „retsina” w Grecji,
Wino znane milionom Polaków odwiedzającym co roku Grecję!

Winebar oferuje także cztery inne rodzaje retsiny.

TSILILIS
mostra_whiteMostra white
Jasna, limonkowa barwa.
W bukiecie aromaty cytryny, limonki, brzoskwini i kwiatów.
Na podniebieniu trwałe i dobrze zrównoważone.
Wino rześkie, świeże z akcentem owoców cytryny i brzoskwini.
Wyprodukowane ze szczepów  Chardonnay, Hamburg Muscat i Roditis.
Doskonałe do ryb i owoców morza, delikatnych białych mięs, wieprzowiny w warzywach i łagodnego żółtego sera.

 

 

 

mostra_red-555x741Mostra red
Czerwona Mostra
Żywa,  purpurowa barwa.
Aromaty czereśni i wiśni, z wyczuwalną nutą wanilii i kawy.
Smak pełny, delikatny, z wyraźnym owocowym akcentem.
Wyprodukowane ze szczepów Agiorgitiko, Syrah i Merlot.
Doskonale do pikantnego czerwonego i  grillowanego mięsa, a także kiełbasek i sera.

 

 

 

mostraredwebmostraredwebmostra_roseMostra rose
Żywa, różowo-malinowa barwa
W bukiecie słodkie aromaty truskawek i malin z nutą karmelu i płatków róży.
Doskonałe  rosé o gładkim smaku i znakomitej równowadze pomiędzy nutami owocowymi i kwasowością. Harmonijne, przyjemne i orzeźwiające.
Wyprodukowane ze szczepów Hamburg Muscat, Syrah i Merlot.
Doskonale komponuje się z włoską pastą i potrawami z dodatkiem sosu pomidorowego.
Świetnie łączy się także z deserami czekoladowymi lub owocowych, oraz ze świeżymi owocami.

 

 

 

09-imiglikos-agiorgitiko-555x741IMIGLIKOS NEMEA Agiorgitiko
Szczep: Agiorgitiko
Charakterystyka: głęboka czerwona barwa z purpurowymi refleksami, słodkie aromaty czerwonych owoców i toffi, subtelne z aksamitnymi taninami.

 

 

 

 

 

nemeaNemea Agiorgitiko 2013
Apelacja: PDO Nemea
Szczepy: Agiorgitiko.
Charakterystyka: Wytrawne, z aromatem czerwonych owoców, lawendy i toffi, subtelne z aksamitnymi taninami.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kreta, Grecja i Sycylia. Czyli grawiera, kefalotiri, fety, manouri I haloumi, a obok wybrane pyszne pecorino spod wulkanu: z pieprzem, z oliwkami, nero, fiore, caciotto i inne doskonałe do wina, i nie tylko. Na miejscu talerz serów w ofercie zawsze, by móc spróbować i wybrać naj-naj dla siebie.

Graviera kritisGRAVIERA to najstarszy grecki ser żółty. Jest to jednocześnie jeden z najbardziej popularnych serów w Grecji. Wytwarzany jest z mieszanki owczego, koziego i krowiego mleka, odmiana z Krety – głównie z mleka owczego. Twarda, gotowana skórka ma krzyżujący się wzór będący śladem po tkaninie, w którą ser był owinięty podczas suszenia. Zawiera zawsze minimum 30% mleka owczego. Czas dojrzewania to trzy do pięciu miesięcy w temp. 12-15 stopni Celsjusza i wilgotności 85%.

Smak i zapach:

Różne odmiany GRAVIERY mają różny smak, ale jest to smak słodki i owocowy, z jędrnym lecz miękkim miąższem, lekko słony, czasami ostrawy. GRAVIERA Z KRETY ma smak spalonego karmelu. Ser posiada kremową konsystencję.

Podawanie:
Idealnie pasuje do Chardonnay, Merlot, Cabernet Sauvignon, Kotsifali, Agiorgitiko, Asyrtiko, Roditis). Można stosować go jako przekąska z dodatkiem miodu.

fetaFETA – oryginalny owczy ser z certyfikatem PDO – CHNP (Chroniona Nazwa Pochodzenia) produkowany z mieszanki pasteryzowanego mleka owczego z mlekiem kozim (to drugie stanowi tylko 5-10% mieszanki) lub tylko z mleka owczego. Niedozwolone jest używanie środków konserwujących lub koloryzujących.

Smak:

FETA maczana w solance ma zdecydowany słony smak, z lekko kwaskowym posmakiem. Dobrze się kroi w kostki, nie klei się, ma lekko ziarnistą konsystencję.

Podawanie:

Ser Feta można stosować jako ser stołowy, ale znacznie częściej stanowi część składową różnych potraw. Przede wszystkim jako dodatek do sałatek np. sałatka Grecka, nadziewania słonych ciastek (tiropita) lub w połączeniu z innymi serami jako składnik gorących dań. Można ją też stosować do pizzy i zapiekanek. Znakomita do potraw z duszonych warzyw (briam), pyszna również z pieca z warzywami.

kefalotyriKEFALOTIRI to twardy, żółty ser robiony z mleka owiec, choć czasem także z mleka krowiego i koziego. Kolor Kefalotiri, zależy od stosunku ilości owczego mleka do koziego i pory roku. W niektórych porach roku, Kefalotiri okazuje się prawie biały, podczas gdy w innych jest bogaty złoty żółty. Miąższ zawiera 48-50% tłuszczu.

Smak i zapach:

Smak jest pikantny, słony i ostry.

Pochodzenie:
Kefalotiri jest bardzo starym serem, którego receptura produkcji pochodzi jeszcze z czasów bizantyjskich, a więc już ok. 5,5 tysięcy lat p.n.e. Ciekawostką jest fakt, iż ser ten zwany jest także serem „męskim” dla odróżnienia sera „żeńskiego”, który jest sporządzany z serwatki, jaka pozostaje po produkcji sera Kefalotiri. „Żeński” ser to MANOURI, którego konsystencja jest delikatna i bardzo łatwo roztapiająca się.

Produkcja:
Okres dojrzewania jest różny ponieważ jest spożywany w różnych stadiach dojrzewania, a gdy stanie się zbyt twardy jest używany po starciu na proszek. Dojrzewa zatem około dwóch, trzech miesięcy.

Podawanie:
Jest podawany jako przystawka do dań, z owocami, warzywami. Ponieważ jest twardym serem może być starty na tarce i podawany z tostami oraz smażony jako oddzielna potrawa. Grecy używają go zamiast Parmezanu.

manouriMANOURI – owczy ser serwatkowy, powstaje z serwatki sera Feta, Kefalotiri i Graviera. Jest bardzo delikatny w smaku. Ser Manouri jest jednym z najbardziej lubianych serów greckich. Ma różne kształty i rozmiary, wytwarzany zarówno z mleka owczego jak i koziego. Manouri jest serem z białka serwatkowego, o gładkiej, cudownie roztapiającej się konsystencji.

Jego historia sięga XIX wieku. Tradycyjny sposób jego produkcji zyskał uznanie Komisji Europejskiej i spowodował przyjęcie Manouri na listę wyrobów o chronionej nazwie pochodzenia (POP). Ten typ sera wytwarzany jest wyłącznie z owczego mleka.

Ser jest również znany pod nazwą Manoypi i stanowi nisko tłuszczową alternatywę dla greckiego jogurtu.

 

Smak i zapach:

Jest bardzo łagodny i ma świeży, mleczny i nieco cytrusowy smak.

Podawanie:
Ser Manouri jest wykorzystywany do wypieku ciast, takich jak spanakopita lub po skropieniu miodem do spożywania na śniadanie. Doskonały do sałatek, zapiekania, gotowania i pieczenia, a w szczególności do przygotowywania deserów. Mo Idealnie komponuje się z pomidorami suszonymi jak również  z miodem lub słodką konfiturą.

 

IMAG0346Herbaty The Tea Route – połączenie doskonałej herbaty białej, zielonej i czarnej z ziołami i owocami z rejonu Morza Śródziemnego. Odpowiednio dobrane mieszanki aromatycznych składników mają działanie energetyzujące, jak herbata Pure Energy, oczyszczające, jak Detox tea of Olympus lub łagodzące i uspokajające jak Relax Tea. Zima szczególnie polecamy rozgrzewającą Four Red Berries.

Wszystkie herbaty możecie wypić u nas lub kupić i zaparzyć w domu:

  • Aeolian Land – zielona herbata z suszonymi owocami: śliwka, brzoskwinia, jabłko i gruszka. Najlepiej smakuje parzona 2-3 minuty.
  • Fragrant Garden – zielona herbata z suszonymi jabłkami i przyprawami: cynamon, kardamon, pieprz. Parzyć 2-3 minuty.
  • Summer Trail – zielona herbata z aromatami ziołowo-owocowymi: werbena, mięta, brzoskwinia, melisa, migdały, trawa cytrynowa. Parzyć 4-5 minut.
  • Four Red Berries – czarna herbata z owocami: truskawka, malina, wiśnia, czarny bez. Parzyć 4-5 minut.
  • Palmyra Tea – czarna herbata z nutą orientu: daktyle, sezam, migdały, figi, wanilia. Parzyć 4-5 minut
  • White Garden – biała herbata z owocami i nuta lawendy: mango, papaja, morela, brzoskwinia, lawenda, melon. Wystarczy 2-3 minuty.
  • Detox Tea herbs of Olympus – grecka górska herbata z ziołami: koper, pokrzywa, tymianek, rumianek, szałwia. Ma działanie oczyszczające. Parzyć 2-3 minuty.
  • Pure Energy – energetyzująca zielona herbata z żeń-szeniem, ananasem, imbirem i guaraną. Idealna już po 2-3 minutach parzenia.
  • Relax Tea – same zioła, czysty spokój: waleriana, rumianek, lawenda, mięta, melisa, malwa. 2-3 minuty i gotowe.
  • Slim Tea – wspomagająca przemianę materii zielona herbata z zieloną Mate, ziarnami mielonej kawy i rumiankiem. Dla cierpliwych, wymaga parzenia 8-10 minut.